Followers

Fieldwork Kuala Gula yang best!!



Assalamualaikum...


alhamdulillah selamat kembali ke bumi UKM yang tercinta...  3 hari berfieldwork di Kuala Gula sangat best walaupun hari-hari mengadap muka Burung Botak Upeh je...  sebab apa best?? sebabnye kawasan tu kawasan kampung, tempatnya aman dan orang-orang dekat sana sangat best....  semua sporting habis!!


dan best jugak sebab mana pernah pergi fieldwork siap dapat cabutan bertuah bagai... kawan aku siap dapat hadiah tapawer lagi...  haha...  kau adoo??


yang paling best sebab rezeki kami kami dan kami sangat murah... hari first mak kawan aku belanja...  dy duduk area situ so mak dia datang melawat kami bersama kfc ditangan.. (yeayyy!! sambil melompat-lompat seperti kanak-kanak 5 tahun)...


hari kedua pulak prof syukor a.k.a supervisor tesis kami belanja dinner dekat Restoran Terapung Kuala Gula sempena birthday kawan aku...memang melantak habis la dengan ketam lembut, sotong goreng bagai...  hihi...^,^  lagipun kami pergi lima orang je, so boleh la orang belanja...  cuba pergi 50 orang, hah sila bayar guna duit PTPTN la jawabnya...  hihi...=)


so, let's pic talk.....



ni lah tempat kajian aku...  Pusat Konservasi Hidupan Liar (Burung Laut) Kuala Gula...  tempat ni milik PERHILITAN... betul-betul depan Kuala Gula Sanctuary Resort...  tempat penginapan kami sebelah ni je.. rumah tetamu PERHILITAN....



ini pulak Burung Botak Upeh yang aku kaji... ni gambar live punya.. bukan dari pak cik google...





burung-burung ni semua kat dalam kandang dan tunggu masa untuk dilepaskan...  actually burung ni dah pupus dekat dunia, dekat Malaysia pun hanya ada dekat Kuala Selangor dengan Kuala Gula je...  so pihak zoo negara biakkan burung ni dalam kandang... bila dia dah besar, diorang hantar dekat Kuala Gula ni untuk lepaskan... kenapa kena lepaskan dekat Kuala Gula ni?? sebabnya burung ni hanya boleh hidup dekat kawasan paya bakau, Kuala Gula ni la habitat dia yang paling sesuai... 




burung hantu ni pulak namanya Nyet, dia duduk sekali dengan Burung Botak Upeh tu... dalam kandang tu pun ada 7 ekor burung je termasuk burung hantu sekor ni...




tapi sebelum nak lepaskan burung ni dekat habitat asal dia, kita kena bagitau dekat orang kampung dulu...  takut nanti diorang pergi tangkap buat masak lemak cili padi pulak...  kita penat-penat bela binatang ni, diorang sedap-sedap makan pulak...




ni masa Program Kesedaran tu...  yang bergambar tu adalah Pengarah PERHILITAN bahagian Konservasi Biodiversiti, pihak Zoo Negara, Prof Shukor my supervisor (dia jadi penyelidik burung ni), dan lain-lain yang aku tak ingat...



ini pulak aktiviti dikala bosan melihat burung... haha.. pe lagi, main game la... ^,^




2 comments:

nana kamarul said...

Ehhhhh1 Pelik gila name burung tu! Anyw, macam bestnya!!!! Hehee :)

Cik Nur said...

dah lama xpergi kuala gula..dah maju ye.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...