Followers

Keresahan Diri


Assalamualaikum....


Semenjak aku sambung master, aku rasa makin konfius dengan perjalanan hidup sendiri. Aku tak tahu apa yang akan jadi lepas ni, even apa yang akan jadi next month pun aku tak boleh nak jangka. Rasa hidup sangat tak tersusun. Dengan esaimen, projek, tesis lagi. And aku baru dilantik jadi felo. Lagi bertambah busy with meeting and program what so ever.

But aku suka master, sebab i feel like degree dulu nothing. Nothing for me coz zaman degree dulu aku tak tahu apa yang aku belajar. It's all about theory, theory and theory and i hate theory. Even bila aku dah habis belajar, aku tak tahu apa yang aku akan jadi. Even aku tahu aku akan kerja bahagian mana, tapi aku tak tahu macam mana nak buat kerja tu (tak paham buat-buat paham).

When doing master, it's half-half theory and practical. I have to read more, and the more i read, the more I love what I am doing. I know environmentalist buat apa, macam mana diorang buat analisis-analisis udara, air, tanah semua tu. Aku lebih nampak sekarang. Even lecturer yang ajar pun ajar macam mana nak praktikkan ilmu bila dah kerja.

But I'm still manusia. Kadang-kadang rasa frust, masa tak cukup, penat, malas dan macam-macam lagi faktor penghasut yang melemahkan semangat. Dan perkara yang paling aku tak boleh get along is HOMESICK. Dah tak boleh balik macam selalu dah. Pengorbanan terhadap family paling besar. And I have to be strong.



Apa yang aku akan buat bila mula rasa lemah, I will read blog-blog motivasi untuk naikkan semangat. Antara blog yang aku suka ialah Sabri Hassan dan drinspirasi .. Dua-dua blog ni best sebab cara penyampaiannya yang santai tapi bermakna. Aku akan rasa bersemangat balik bila baca blog-blog ni. Thanx to them. Akhir kata dari aku, baca quote kat bawah. ^__^




Duit BR1M 3.0 2014 Dah Masuk



Assalamualaikum..


Pukul 11 pagi tadi kawan aku up status kat twitter mengatakan duit BR1M dah masuk. Katanya kawan kakak dia pergi cek akaun pagi tadi dan duit tu dah ada. Then, kawan aku lagi sorang pun cek akaun dia dan tengok dah dapat dah. 

So siapa yang ada apply boleh la pergi cek. Apa yang aku tahu kita tak boleh semak online. Kalau nak semak online pun kena hantar email kat br1m3@treasury.gov.my atau br1m2@treasury.gov.my. Ataupun call hotline diorang kat 1-800-88-2716. Kalau nak senang, pergi cek manual je dekat mesin ATM yang berdekatan. Senang terus withdraw je.




Kalau ikutkan, keputusan sama ada kita dapat ke tak duit BR1M ni 22 Feb 2014 baru tahu dan duit tu mula diedarkan 23 Feb 2014. Tapi 22 dan 23hb kan jatuh pada hari sabtu dan ahad. So mesti lah diorang awalkan atau lewatkan sampai minggu depan nak tunggu hari bekerja. 

Ekceli aku pun tak sabar nak cek dapat ke tak. Hihi. Jom pergi serbu mesin ATM. >,<





JPJ Bakal Laksanakan Ujian Memandu Kereta Automatik



Selepas tertangguh hampir tiga tahun yang lalu, semalam Harian Metro melaporkan bahawa Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah mengumumkan ujian memandu kereta automatik dijangka bakal diimplementasikan bermula April ini. Ia selaras dengan pelaksanaan pengenalan silibus baharu memandu yang turut akan dilaksanakan dalam tempoh yang sama.

Menurut Ketua Pengarah JPJ, Datuk Seri Ismail Ahmad berkata, pelaksanaan ini sudah tertangguh sejak setahun yang lalu disebabkan masalah MySikap.


Melalui pengenalan ujian memandu dengan kereta automatik ini membolehkan orang ramai membuat pilihan, selain daripada transmisi manual. Ia juga sebagai langkah memudahkan lebih ramai rakyat negara memiliki lesen memandu terutama golongan yang telah berumur dan wanita.

Ia turut memberikan penekanan kepada usaha melahirkan pemandu yang berhemah dan berdisiplin berbanding kurikulum sebelum ini yang lebih kepada kemahiran dan pengetahuan tentang undang-undang di jalan raya.

Walau bagaimanapun, mereka yang lulus ujian menggunakan kenderaan gear automatik akan mendapat lesen yang mengandungi catatan khas sebagai lesen kenderaan automatik dan hanya dibenarkan memandu kenderaan jenis itu saja, manakala yang memilih ujian manual boleh memandu kedua-dua jenis kenderaan.

Sepatutnya ujian memandu menggunakan kereta automatik ini dilaksanakan pada Mei 2012 yang lalu. Namun pada awal Jun tahun yang sama, ia terpaksa ditangguhkan. Menurut Kementerian Pengangkutan (ketika mengumumkan penangguhan tersebut), ia disebabkan kementerian masih menunggu kelulusan peruntukan untuk mencetak buku dan peralatan bagi institut memandu selaras dengan pengenalan kurikulum baru pendidikan pemandu.




- Info dari Oh Media via Infokereta.com


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...