Followers

Memori



Sendiri...
Berjalan sepi meniti denai..
Menggamit memori lalu..


Wajah itu..
Penuh dengan lantunan jenaka..
Senyum.. Tawa...
Riang kedengaran gelak ketawa..
Tiada rasa gundah gulana..
Tiada benak dipenuhi noda buatan dunia..


Wajah itu...
Tidak pernah gentar ngauman petala..
Tusukan lidah tajam tidak pernah dihirau..
Hatinya sekental benteng di pantai..
Tidak betah terhakis oleh derasnya deruan ombak..
Kerna bentengnya gagah bertahan..


Buat kesekian kalinya hati ini disapa duka..
Dimana perginya jati asal diri itu?
Dimana hilangnya senyum tawa seloka dan jenakanya?
Yang dahulunya menjadi identiti yang jitu..
Hilang... Lesap...
Ditelan pasang surut ombak dunia..


Andai dapat kuundur waktu..
Kembali seperti dahulu..
Jauh dari hiruk pikuk kesibukan dunia..


Namun..
Insan itu hanyalah manusia..
Yang turut berubah bersama masa yang berputar..
Sambil menggalas amanah yang dibawa..


(Cik Tasha ~ Sept 2014)


Comeback !



Hai readers...


Tak tahu ada readers lagi tak dekat blog ni. Dah lama sangat tak berupdate but i'm really miss to write something here. I'm having really hectic life couple back month. Now I'm realize doing master in coursework a bit challenging. Esaimen, esaimen, esaimen. Tapi syukur Alhamdulillah. Im really enjoy my life now. (Except in study life -,- )


Masuk bulan 6, budak sekolah mesti happy giler sebab cuti sekolah. Tapi bagi student U, u will have really hectic life in Jun. Exam weh exam!! Dulu aku pernah cakap yang aku tak nak sambung master sebab I'm really HATE exam. But i don't know why aku sambung jugak *tampar diri sendiri*. Seriously minggu ni minggu paling mencabar dalam hidup aku. 3 hari exam berderet and all are very tough subject. Dengan esaimen last minit yang lecturer bagi. Kalau tengok rupa zombi macam mana, macam tu keadaan aku. Makan takde selera, nak tidur tak boleh sebab asyik ingat exam. I think in this 3 days aku tidur tak sampai 10 jam, for total 3 hari! Habis 3 paper rasa macam dah habis exam terus, padahal ada 2 exam, 2 esaimen and 1 presentation lagi. Mohon tasha sedar diri semula -,-





Habis cerita pasal exam, nak cerita pasal my happy life pula. *terus excited* I'm really enjoy my life now. Dikelilingi insan-insan yang sangat baik, abang and kakak senior kolej yang sangat sporting and member-member yang gila-gila. And I'm travel a lot!! Tu kita sambung story lain ye. Too many stories to share tapi malas nak buat karangan. :)



xoxo publish! :p


Keresahan Diri


Assalamualaikum....


Semenjak aku sambung master, aku rasa makin konfius dengan perjalanan hidup sendiri. Aku tak tahu apa yang akan jadi lepas ni, even apa yang akan jadi next month pun aku tak boleh nak jangka. Rasa hidup sangat tak tersusun. Dengan esaimen, projek, tesis lagi. And aku baru dilantik jadi felo. Lagi bertambah busy with meeting and program what so ever.

But aku suka master, sebab i feel like degree dulu nothing. Nothing for me coz zaman degree dulu aku tak tahu apa yang aku belajar. It's all about theory, theory and theory and i hate theory. Even bila aku dah habis belajar, aku tak tahu apa yang aku akan jadi. Even aku tahu aku akan kerja bahagian mana, tapi aku tak tahu macam mana nak buat kerja tu (tak paham buat-buat paham).

When doing master, it's half-half theory and practical. I have to read more, and the more i read, the more I love what I am doing. I know environmentalist buat apa, macam mana diorang buat analisis-analisis udara, air, tanah semua tu. Aku lebih nampak sekarang. Even lecturer yang ajar pun ajar macam mana nak praktikkan ilmu bila dah kerja.

But I'm still manusia. Kadang-kadang rasa frust, masa tak cukup, penat, malas dan macam-macam lagi faktor penghasut yang melemahkan semangat. Dan perkara yang paling aku tak boleh get along is HOMESICK. Dah tak boleh balik macam selalu dah. Pengorbanan terhadap family paling besar. And I have to be strong.



Apa yang aku akan buat bila mula rasa lemah, I will read blog-blog motivasi untuk naikkan semangat. Antara blog yang aku suka ialah Sabri Hassan dan drinspirasi .. Dua-dua blog ni best sebab cara penyampaiannya yang santai tapi bermakna. Aku akan rasa bersemangat balik bila baca blog-blog ni. Thanx to them. Akhir kata dari aku, baca quote kat bawah. ^__^




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...