Followers

Keresahan Diri


Assalamualaikum....


Semenjak aku sambung master, aku rasa makin konfius dengan perjalanan hidup sendiri. Aku tak tahu apa yang akan jadi lepas ni, even apa yang akan jadi next month pun aku tak boleh nak jangka. Rasa hidup sangat tak tersusun. Dengan esaimen, projek, tesis lagi. And aku baru dilantik jadi felo. Lagi bertambah busy with meeting and program what so ever.

But aku suka master, sebab i feel like degree dulu nothing. Nothing for me coz zaman degree dulu aku tak tahu apa yang aku belajar. It's all about theory, theory and theory and i hate theory. Even bila aku dah habis belajar, aku tak tahu apa yang aku akan jadi. Even aku tahu aku akan kerja bahagian mana, tapi aku tak tahu macam mana nak buat kerja tu (tak paham buat-buat paham).

When doing master, it's half-half theory and practical. I have to read more, and the more i read, the more I love what I am doing. I know environmentalist buat apa, macam mana diorang buat analisis-analisis udara, air, tanah semua tu. Aku lebih nampak sekarang. Even lecturer yang ajar pun ajar macam mana nak praktikkan ilmu bila dah kerja.

But I'm still manusia. Kadang-kadang rasa frust, masa tak cukup, penat, malas dan macam-macam lagi faktor penghasut yang melemahkan semangat. Dan perkara yang paling aku tak boleh get along is HOMESICK. Dah tak boleh balik macam selalu dah. Pengorbanan terhadap family paling besar. And I have to be strong.



Apa yang aku akan buat bila mula rasa lemah, I will read blog-blog motivasi untuk naikkan semangat. Antara blog yang aku suka ialah Sabri Hassan dan drinspirasi .. Dua-dua blog ni best sebab cara penyampaiannya yang santai tapi bermakna. Aku akan rasa bersemangat balik bila baca blog-blog ni. Thanx to them. Akhir kata dari aku, baca quote kat bawah. ^__^




4 comments:

zaf said...

goodLuck :) sambung master dekat mane?

Miss Purple said...

zaf : kat ukm :)

Anonymous said...

Keep calm, and love me.. muahahaha

zarulfarhana said...

gud luck... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...