Followers

Ubah Diri, Dan Yang Lain Akan Berubah




Aku terbaca cerita ni dekat facebook. Tajuknya 60 saat untuk berubah. Dan aku rasa cerita ni menarik untuk dikongsikan kepada semua. Yela, zaman sekarang ni kan ramai yang berlumba-lumba nak mengubah dunia, dan hanya mengejar pangkat dan nama. Before nak berangan tinggi-tinggi melangit tu, let's read this first!



...

"Ketika aku muda, aku ingin mengubah seluruh dunia. Lalu aku sedari, betapa sukar mengubah seluruh dunia ini, lalu aku putuskan untuk mengubah negaraku saja. 

Ketika aku sedari bahawa aku tidak boleh mengubah negaraku, aku mula berusaha mengubah bandarku

Ketika aku semakin tua , aku sedari tidak mudah mengubah bandarku. Maka aku mula mengubah keluargaku

Kini aku semakin tua, aku pun tak boleh mengubah keluargaku. aku sedari bahawa satu-satunya yang boleh aku ubah adalah diriku sendiri.




Tiba-tiba aku tersadarkan bahawa bila saja aku boleh mengubah diriku sejak dahulu, aku pasti boleh mengubah keluargaku dan bandarku. Pada akhirnya aku akan mengubah negaraku dan aku pun boleh mengubah seluruh dunia ini. "





Tidak ada yang boleh kita ubah sebelum kita mengubah diri sendiri. Tak boleh kita mengubah diri sendiri sebelum mengenal diri sendiri. Takkan kenal pada diri sendiri sebelum mampu menerima diri ini apa adanya.


.....

Hope uollz can learn something from this! Dadaaa... :D


3 comments:

naem emma said...

nice verse

naem emma said...

nice verse

Nana Liena said...

ya betul2..ubah semuanya kalau nak berjaya..dan semua bemula dari diri kita sendiri.. ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...